
Elazığ’ın Genel Özellikleri Nelerdir?
Elazığ’ın genel özellikleri nelerdir? Elazığ için tam anlamıyla kültürel bir şehir tanımını yapmak mümkün olmaktadır. Bu durum Elazığ’da yoğun bir tarihi mirası beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla Elazığ’ın genel özellikleri konusunda kapsamlı bir araştırma yaptığımız zaman karşımıza çok sayıda farklı gezilecek yer çıkacaktır.
Harput, önceden Anadolu’nun en önemli ticaret yollarından bir tanesiydi. Zamanla bu bölgenin adı değişerek Elazığ adını almıştır. Bu kent Ülkemizin doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Toplamda ise 11 ilçeden oluşmaktadır. Bingöl, Tunceli ve Malatya illeri ile komşu olan bu il toplamda 9153 kilometre karelik bir yüz ölçümüne sahiptir.
Ayrıca 2021 yılında ki Forbes verilerine göre Elâzığ, Türkiye’nin en yaşanabilir 19. İli unvanına layık görülmüştür. Bu özellikler dışında kentin kültürel ve ekonomik birçok özelliği bulunmaktadır. Elazığ’ın genel özellikler nelerdir? Sorusuna yanıt verirken, şehrin ekonomik özelliklerine dikkat etmek şarttır. Ancak bu sayede şehrin tüm özelliklerini yakından tecrübe etmeniz mümkün olacaktır.
Elazığ Ekonomik Özellikleri
Keban barajının kurulmasından önce şehrin en önemli ekonomik kaynağı tarım idi. Ancak barajdan sonra verimli toprakların büyük bir kısmı sular altında kalmıştır. Bu nedenle şehrin günümüzde ki en önemli ekonomik kaynağı sanayi ve ticarettir. 2022 verilerine göre gayri safi tutarın yaklaşık yüzde 30’luk kısmı sadece sanayiden karşılanmaktadır. Bu denli önemli bir yüzdelik dilimin en önemli etkeni ise hidroelektrik santralinden kaynaklanmaktadır.
Elazığ kentine ki hidroelektrik santrali Türkiye’nin en büyük santralidir. Sanayi dışında bu şehirde madencilikte de gelişmiş durumda. Özellikle bakır ve krom, kentin topraklarında bir hayli fazla derecede bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında günümüz koşullarında Elazığ, ekonomik bakımından etkili bir düzeyde gelişim gösteren bir kent olduğundan bu şehre olan ilginin günden güne artış gösterdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
Elazığ Kültürel Özellikleri
Geçmiş zamanda bu bölgede Rumlar ve Ermeniler yaşamaktaydı. Bu neden kent, farklı birçok kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Bu kültürel zenginliklerden en çok dikkat çeken kürsü başı geleneğidir. Bu gelenekte insanlar bir sobanın etrafında toplanarak sohbet ederler. Günümüzde bu kültürün devam edebilmesi için kentte çok sayıda kürsü başı evleri yapılmıştır.
2010 yılında ise kürsü başı geleneği Dünya kültür mirası listesine eklenmiştir. Öte yandan kent töresel yemek kültürü ile de oldukça dikkat çekmektedir. Bölgenin en meşhur yemeği içli köfte ve ekmek tatlısıdır. Son olarak ise şehirde birçok sanat akşamları etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinlikler genellikle yaz aylarında yapılmaktadır.