
Elazığ’da Hangi İklim Tipi Görülür?
Elazığ’da hangi ilkin tipi görülür? Elazığ, karasal iklimin hakim olduğu ilimdir. Elazığ’da yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar soğuk ve yağışlıdır. Özellikle son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren bir kent olan Elazığ’da hangi ilkin tipi görülür? İşte bu ve benzeri sorulara tüm ayrıntılar!
Doğu Anadolu’nun diğer illerine göre farklılık göstermektedir. Bunun sebebi göller ve barajlardır. Bunlar sayesinde havadaki sert soğuk kırılmakta ve Akdeniz iklimi de görülmektedir. Bu iklim geçişi tarım faaliyetlerini de etkilemektedir. İlkbahar mevsimi, en fazla yağışın göründüğü mevsimdir.
Elazığ, Yukarı Fırat’ta bulunmaktadır. Karasal iklim, diğer bölgelere göre daha ılımandır. Kışları yağışlı geçmesinin sebebi de budur. Doğu Anadolu, kışın sert geçtiği bölge olarak biliniyordu. Ancak son yıllarda yapılan barajların etkisiyle bu durum değişmiştir. Elazığ’da kışın yoğun kar yerine yağış daha fazladır.
Elazığ’ın Coğrafi Konumu
Elazığ, coğrafi olarak Türkiye’nin %1,2’sini oluşturmaktadır. Elazığ’ın doğusunda Bingöl, kuzeyinde Tunceli, batısında Malatya, güneyinde Diyarbakır vardır. Şehir, on bir ilçe ve 537 köyden meydana gelmektedir. Günümüz koşullarında Elazığ coğrafi konum itibariyle etkili fırsatlara sahiptir. Elazığ’da hangi ilkin tipi görülür? Dahası Elazığ’da iklim etkileri nelerdir? İşte bu soruya dair merak edile ayrıntılar!
Elazığ’da İklimin Etkileri Nelerdir?
İklim, bir yerleşimin beslenmesinden barınmasına kadar pek çok noktada etkileyici olmuştur. Doğu Anadolu için kabul edilen karasal iklim Elazığ için farklıdır. Karasal iklim ile yazlar kurak ve buğday geçtiği için buğday, arpa, soğan, kavun ekimleri yaygındır. Ancak yapılan barajların özellikle de Keban barajının etkisiyle durum değişmiştir. Barajlar ile Akdeniz ikliminde yetişen ürünler Elazığ’da da yetişir olmuştur. Örneğin çilek, buna en büyük örnektir.
Elazığ’da Geçim Kaynağı Nedir?
Elazığ’da genel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Elazığ toprakları verimlidir. Ova olması sebebiyle alüvyon yönünden de zengindir. Bu sebepten tarım vazgeçilmezdir. Barajların yapılmasıyla durum değişmiştir. Arazilerin büyük bölümü baraj için kullanılmıştır. Bu sebepten sanayi ve ticarete de eğilimler olmuştur. Bölge olarak çayırların olmasıyla hayvancılığa uygundur. Daha çok küçük baş hayvancılığın yanında arıcılık da yapılmaktadır.
Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrali Elazığ’dadır. Bu durum, şehirde birçok sanayi kollarının oluşmasına sebep olmuştur. Aynı zamanda bölge, madenlerle doludur. Özellikle bakır, mermer, betonit başlıca madenler arasındadır. Elazığ mermeri, dünyada adını duyurmuştur. Ticari alanda önemli getiri kaynaklarından biri de bu madenlerdir. Elazığ’da kurulan fabrikalar kireç, çimento, deri, un, pamukyağı, azot, fosfat, mermer, ayakkabı üzerinedir.